söndag 20 januari 2013

Lördag = långkok

I lördags hade vi inga direkta planer så vi mös mest runt, åt pancakes, lekte lite ute, åkte pulka och sen drog maken igång ett långkok på högrev. Rackarns va gott! Det blev så himla bra att ni skall få receptet!


Rödvinsbräserad Högrev

ca 1,5-2 kilo Högrev
salt och peppar
olivolja + smör till stekning

2 grovhackade gula lökar
(2 grovhackade blekselleristjälk - enligt orginalrecept men det hade vi ingen hemma och det blev bra ändå)
12 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomature
1 l lantbuljong (eller köttbuljong)
3 dl rött vin
2 tsk stötta fänkålsfrön
1-2 pkt finstrimlad bacon

Putsa köttet och dela det stora bitar, (tänk att varje person kanske äter 2 bitar var - så stora) salta och peppra och bryn dem noga i hälften av oljan och smöret. Lyft över dem till grytan. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll över spade i grytan.

Bryn lök, selleri och vitlök i smör och olja tills de har mjuknat. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en liten stund. Häll över allt i grytan. Tillsätt buljong, rödvin, fänkålsfrön och bacon.


Blanda väl och låt alltsammans sjuda försiktigt i 4-5 timmar tills köttet är riktigt mört.

Vi åt ett smarrigt potatismos till (gjort på potatis, smör, varmmjölk, äggula, salt, vitpeppar & riven muskot) och sen hade vi sky/sås från långkoket och cornichonger till. Och det var sååå himla smarrigt!! Try it!

.. och sen idag då åt vi resterna men idag kokade vi ner skyn med grädde och några droppar tryffelolja till en fantastiskt god sås och så lite små ugnsrostade delikatesspotatisar med flingsalt och haricovert till det.
Även det var super smarrigt. Så det kan ni också testa :-)

Men nästa gång jag köper hem högrev tänkte jag dock att vi skulle testa att göra en chili - så om du har något bra recept på det får du gärna dela med dig av det!

Hoppas ni haft en fantastisk helg med era nära & kära och att ni fått njuta av det underbara vädret!!

....jag hade tagit lite fina bilder i helgen men det är fortsatt teknikstrul här (så 18 svordommar senare beslöt jag mig för att ni kanske tycker det är kul att läsa ett inlägg även om det inte blev någon bild med.. )


Kram
Fru B.

2 kommentarer:

  1. Denna är supergod men ganska stark (för barnen)har haft den som bjudrätt vid 2 tillfällen och fått en massa komplimanger! http://www.ica.se/recept/jazzig-chili-715437/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tackar så mycket för tipset!!! :-)

      Radera